Головна Статті Фармацевтика 2024 1,5 млрд. гривень від держави на «дружбі» з чиновниками: як фармкомпанії в Україні заробляють на тендерах
commentss Cтатті Всі новини

1,5 млрд. гривень від держави на «дружбі» з чиновниками: як фармкомпанії в Україні заробляють на тендерах

За даними YouControl, за 2 роки ТОП-15 переможців держтендерів на постачання ліків продали бюджету продукції на 16,5 млрд. грн.

сьогодні, 14:15
Поділіться публікацією:

"Коментарі" неодноразово звертали увагу на функціонування фармацевтичного ринку України під час війни , благо в цей час витрати на здоров'я різко зростають, що допомагає виробникам заробляти гроші. Але іноді ці заробітки полягають у продажу ліків державі на "договірних" тендерах. Принаймні такою є думка правоохоронців, але жодних наслідків це зазвичай не має, що дозволяє заробляти таким компаніям мільярди бюджетних гривень.

1,5 млрд. гривень від держави на «дружбі» з чиновниками: як фармкомпанії в Україні заробляють на тендерах

Держзакупівлі ліків: мільярдні контракти та нові виклики для фармринку України

Півтора мільярди за два роки на держтендерах

Так, за даними аналітичного сервісу YouControl , за 2 роки ТОП-15 переможців держтендерів на постачання ліків продали бюджету продукції на 16,5 млрд грн., і "бронза" тут належить ТОВ "Діатом" із показником 1,6 мільярда гривень. Зазначимо, що всього за час своєї роботи на держтендерах "Діатом" заробив 5,6 млрд грн ., вигравши 45% аукціонів у яких взяв участь.

Дуже непоганий результат, яким, можливо, варто навіть пишатися її власнику, якомусь Сергію Солоджуку, якби не дві дивності:

- Висока питома вага доходів від держтендерів;

- Мінімальна рентабельність бізнесу.

Так, згідно з даними того ж YouControl , доходи від державних закупівель стабільно становлять від 80% до більш ніж 90% у структурі доходів ТОВ "Діатом", тобто майже всі доходи компанії припадають на бюджетні кошти. Це може говорити, з одного боку, про високий рівень здатності "договоритися" з владою на тендерах, з іншого – про високу вразливість "Діатому", адже програші на тендерах одразу знизять її прибутковість.

Також цікаво відзначити, що згідно з фінансовою звітністю компанії, у 2023 році у неї різко знизилася рентабельність, тобто співвідношення чистого прибутку до загального доходу. Так, за даними порталу Clarity -project, у 2022-му році з 560 млн грн загального доходу на чистий прибуток припали 20,5 млн грн. чи близько 4%. 2023-го року при зростанні загального доходу до майже 970 млн грн. чистий прибуток склав лише 17,8 млн грн. або менше ніж 2%.

Подібне співвідношення може свідчити або про те, що ціна перемоги в тендерах зросла або про можливе ухилення від сплати податків через завищення витрат. Наприклад, прибуток. 2023-го року "Діатом" заплатив 3 млн 963 тис. грн. податку, що на 708 тисяч гривень менше, ніж 2022-го, і це при зростанні доходу минулого року на 410 мільйонів або майже на 80%.

Службова недбалість заступника голови Департаменту охорони здоров'я Києва – 7 зайвих мільйонів гривень для "Діатому"

22 жовтня 2021 року заступнику директора Департаменту охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації (КМДА) – начальнику управління лікувально-профілактичної роботи Галині Зборомирській повідомили про підозру у службовій недбалості. За версією Київської міської прокуратури, своєю недбалістю вона завдала збитків столичному бюджету на 7,5 млн грн. за рахунок купівлі ліків для онкохворих за завищеними цінами. Згодом чиновниці було обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання.

За даними судового реєстру, Галині Зборомирській інкримінували укладання двох договорів із ТОВ "Діатом" за підсумками тендеру від 18 серпня 2020 року та 5 листопада того ж року. Тоді розігрували лише 21 лот на постачання дорогих препаратів для онкохворих столичних лікарень на загальну суму 268 млн грн.

Так, за підсумками серпневого тендеру, ТОВ "Діатом" мав поставити 304 флакони препарату "Газіва" за ціною 95 512 гривень за одиницю. 05 листопада фірма виграла право продати КМДА 1088 флаконів препарату "Кітруда" по 77 686 гривень за флакон на загальну суму в 93,1 млн грн.

За версією правоохоронців, Діатом купив препарат Газива на території України в іншої компанії за ціною 79 150 гривень, а потім перепродав її з націнкою Департаменту охорони здоров'я України.

Аналогічна ситуація трапилася і з "Кітрудою", тільки цього разу "Діатом" чесно імпортував препарат в Україну сам, але за ціною 68 239 гривень за флакон.

Втім, що трапилося із цією справою в суді, загадка, оскільки "Коментарі" не вдалося знайти судових документів після листопада 2021 року.

На сайті Національного агентства протидії корупції можна знайти електроннудекларацію Галини Зборомирської за січень-травень 2022 року. Таким чином, два роки тому чиновниця ще працювала в Департаменті охорони здоров'я КМДА як мінімум 5 місяців. На даний момент на сайті КМДА у керівництві Департаменту прізвище Зборомирської відсутнє.

Не столицею єдиною – як працівники МОЗ "допомагають" "Діатому" перемагати на тендерах

На цей раз йдеться не про співробітників столичної влади, а про чиновників Міністерства охорони здоров'я.

Так, за версією Печерської окружної прокуратури Києва в рамках розслідування кримінального провадження №42023102060000190, працівники МОЗ, нібито, прямо вказували керівництву медустанов які комерційні структури мають перемогти. Це забезпечувалося шляхом передачі майбутнім переможцям усіх даних щодо умов тендерів, а то й просто проведенням тендеру з одним учасником.

Так, за версією правоохоронців, напередодні тендеру на обладнання для хірургічних комплексів посадовці "Інституту педіатрії, акушерства та гінекології імені академії Лук'янової" Національної академії медичних наук України за 3 години до оголошення тендеру передали всі його умови співробітнику ТОВ "Діатом". Не дивно, що компанія підготувалася до тендеру, щоправда, це було зайве, оскільки на тендері 12 липня 2023 року Діатом був єдиним учасником, тобто перемагав і так.

Зі свого боку компанія навіть "підіграла" державі, запросивши за свій товар на 623 гривні 31 копійку менше, ніж пропонували умови конкурсу – 9 млн 107 тисяч 376 гривень 69 копійок. При цьому в цій угоді не обійшлося без завищення ціни з боку "Діатому". За версією слідства, обладнання було куплено ТОВ в іншої компанії за 8,2 млн. грн., а та у свою чергу раніше купила його за 4,6 млн. грн.

Однак, як і у випадку зі справою Галини Зборомирської, розгляд справи в судах застряг, і з лютого 2024 року судових розглядів щодо даного кримінального провадження немає.

При цьому влітку адвокат Олег Перегуда закликав НАБУ та САП зайнятися ТОВ "Діатом", яке, за його словами, з іншими учасниками тендерів розробило схему перемоги. Суть схеми нібито полягала в участі в тендері пов'язаних компаній, з яких одна має малу ціну, а інші завищені. Потім через суд перемогу компанії із заниженими цінами визнають незаконною та переможцем стає фірма із завищеними цінами.

1,5 мільярда для Петра Багрія

Офіційно ТОВ "Діатом" належить мешканцю села Софійська Борщагівка Сергію Солоджуку. Про нього фактично нічого невідомо, що й не дивно, адже, як стверджує YouControl, чоловік може бути лише підставною особою, а сліди ведуть до справжнього власника в особі фармбізнесмена Петра Багрія.

Справа в тому, що контактний телефон компанії збігається з номерами фірм "БМВП "Сучасник" та "Портал трейд", що входять до складу фінансово-промислової групи "Кліар енерджі" , що займається виробництвом енергії з альтернативних джерел. Також до її складу входить ТОВ "Люм'єр Фарма" бізнесмена Михайла Кучірки. Партнерами останнього у групі є Петро Багрій та Андрій Гріненко.

Свого часу "Коментарі" писали про приголомшливе вміння Петра Багрія порозумітися з будь-якою владою, що допомагало йому перемагати на держтендерах, заробляючи мільярди гривень. Очевидно, що ці здібності у бізнесмена нікуди не зникли, хіба тепер він намагається приховувати свою участь у діяльності пов'язаних компаній.

До речі, на фармацевтичному ринку продовжують діяти та заробляти сотні мільйонів і представники "донецьких", які мають прямі зв'язки з ДНР та РФ, як це роблять брати Фісталі , чий батько Еміль з 2014 року зайняв проросійську позицію.

І ціна цим сумнівним угодам – мільярди гривень із державного бюджету.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини